Demisia: proceduri, drepturi si obligatii
Articolul de fata exploreaza detaliile demisiei in contextul contractului individual de munca din Romania. Demisia este un act important si necesita respectarea unor proceduri precise conform legislatiei in vigoare, in special a termenului de preaviz stabilit de lege. Vom analiza in profunzime ce presupune demisia pentru salariati si angajatori, inclusiv drepturile si obligatiile pe durata perioadei de preaviz. Este important ca atat salariatii, cat si angajatorii sa fie informati cu privire la drepturile si obligatiile pe care le implica incetarea contractului de munca prin demisie.
Definire
Demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca. Demisia intra in vigoare dupa indeplinirea unui termen de preaviz, conform prevederilor art. 81 alin. (1) din Codul Muncii.
Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Conform Codului Muncii, in caz de demisie, salariatului si angajatorului le revin o serie de drepturi si obligatii.
Ce trebuie sa faca salariatul demisionar?
- Salariatul are obligatia de a inainta in scris cererea de demisie catre angajator;
- Salariatul are dreptul de a nu motiva alegerea de a demisiona. In cererea de demisie nu este necesar sa se regaseasca motivele ce stau la baza demisionarii;
- Daca angajatorul decide sa isi exercite dreptul la preaviz, salariatul este obligat sa respecte termenul de preaviz stabilit de angajator, ce nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Ce trebuie sa faca angajatorul cand un salariat decide sa demisioneze?
- Angajatorul are obligatia de a inregistra cererea de demisie primita de la salariat;
- Angajatorul are obligatia de a opera incetarea contractului individual de munca in Registrul de evidenta a salariatilor;
- Preavizul este un drept care apartine angajatorului, acesta poate sa beneficieze de dreptul sau, dar are si posibilitatea de a renunta la el, total sau partial;
Descarca aplicatia Revisal Plus si ai acces gratuit la tipizatul Decizie de incetare, dar si la modelul Cerere Demisie, in format editabil.
Ce se intampla cu contractul pe perioada preavizului?
Conform Art 81 alin.(5) din Codul Muncii: Pe durata preavizului, contractul individual de munca, continua sa isi produca toate efectele.
A. Obligatiile si Drepturile Salariatului in Perioada de Preaviz
- Salariatul se va prezenta la munca si isi va desfasura activitatea in continuare ducand la indeplinirea tuturor atributiilor de serviciu.
- Salariatul va respecta toate normele contractului individual de munca, ale Regulamentului Intern precum si ale Contractului Colectiv de Munca, incalcarea acestora in perioada de preaviz nu il scutesc pe salariat de la aplicarea oricareia dintre sanctiunile disciplinare, inclusiv concedierea disciplinara.
- Salariatului i se vor respecta toate drepturile salariale si extrasalariale stabilite prin Contractul individual de munca sau Contractul Colectiv de Munca.
In cazul in care salariatul nu respecta perioada de preaviz, angajatorul poate lua urmatoarele masuri:
- Initierea unei proceduri de cercetare disciplinara pentru absente nemotivate. Daca rezulta ca salariatul absenteaza nemotivat sau nu se prezinta la cercetare, angajatorul poate emite o decizie de sanctionare, inclusiv concediere disciplinara, in cazul in care fapta salariatului este considerata o abatere grava.
- Angajatorul poate sa se adreseze instantei de judecata pentru a solicita obligarea fostului salariat la plata prejudiciilor suferite ca urmare a incalcarii termenului de preaviz.
B. Concediul de odihna in perioada de preaviz
Concediul de odihna va putea fi efectuat in conditii normale in perioada de preaviz, cu acordul ambelor parti, cu mentiunea ca, perioada de concediu de odihna nu suspenda sau prelungeste termenul de preaviz.
Zilele de preaviz vor curge simultan cu zilele de concediu de odihna efectuate pe durata preavizului.
Exemplu: Daca un salariat inainteaza demisia catre angajator, iar acesta mai are de efectuat 10 zile de concediu de odihna, salariatul are optiunea de a solicita angajatorului aprobarea celor 10 zile de concediu pentru perioada de preaviz ramasa de efectuat. Astfel salariatul va efectua doar 10 zile de preaviz din cele 20 obligatorii, restul de 10 zile fiind acoperite de zilele de concediu de odihna.
Prima zi de preaviz se considera ziua urmatoare celei in care a fost inaintata cererea de demisie.
Exemplu: Daca salariatul a inaintat cererea de demisie in data de 25.03.2024, prima zi de preaviz va fi 26.03.2024. Astfel, la efectuarea unui preaviz de 20 de zile lucratoare, data incetarii contractului va fi 23.04.2024.
C. Suspendarea Contractului in perioada de preaviz
[Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
In situatia in care, in perioada de preaviz intervine un motiv de suspendare a contractului individual de munca, automat si termenul de preavizul va fi suspendat pana la incetarea suspendarii contractului.
Exemplu: Daca pe durata preavizului salariatul intra in concediu medical pentru o anumita perioada, la finalizarea perioadei de concediu medical, salariatul va relua efectuarea zilelor de preaviz ramase neefectuate la momentul intervenirii situatiei de incapacitate temporara de munca.
D. Exceptii de la efectuarea termenului de preaviz
Exista, totusi, doua situatii exceptionale in care preavizul nu mai este obligatoriu:
- Daca angajatorul renunta total sau partial la preaviz conform Art. 81 alin. (7) din Codul Muncii.
- Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca conform Art. 81 alin. (8) din Codul Muncii.
Demisia salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata
Codul muncii nu prevede anumite limitari in cazul demisiei inaintate de un salariat angajat cu un contract de munca pe perioada determinata. Asadar, demisia poate interveni atat in cazul unui contract cu durata nedeterminata, cat si in cazul unui contract cu durata determinata.
Totodata, nu exista diferente nici in privinta perioadei de preaviz necesara in cazul demisiei, chiar daca contractul este pe perioada determinata. Astfel, perioada de preaviz care trebuie respectata este aceeasi pentru ambele tipuri de contracte.
Cheltuieli suportate de salariat in cazul demisiei
Conform art. 198 - Codul Muncii -Angajatii care au participat la un curs sau stagiu de formare profesionala initiat de angajator, cu toate cheltuielile acoperite de acesta, nu au dreptul de a propune intreruperea contractului individual de munca pentru o durata stabilita prin act aditional. In aceasta situatie, demisia inaintata de salariat mai devreme decat termenul stabilit prin acordul de formare profesionala, atrage dupa sine obligatia salariatului de a suporta toate cheltuielile.
Important! Inserarea in contractul individual de munca de catre angajator a unei clauze care sa implice in caz de demisie, restituirea de catre salariat a unor cheltuieli suportate de angajator, altele in afara de formarea profesionala, este lovita de nulitate si poate atrage raspunderea contraventionala a angajatorului.
Art. 260. [contraventii: enumerare, constatare si sanctionare]
d) stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
Demisia in perioada de proba
Poate inceta contractul prin demisie in perioada de proba?
In cazul in care un salariat care se afla in perioada de proba decide sa isi incheie contractul de munca prin demisie, procedura impune ca, angajatorul este obligat sa inregistreze demisia, iar contractul de munca va inceta in mod oficial prin demisie.
Art. 260. [contraventii: enumerare, constatare si sanctionare]
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
Astfel, avand in vedere cererea de demisie inaintata de salariat, contractul de munca va inceta prin demisie in baza art. 81, alin.(7), cu renuntarea angajatorului la perioada de preaviz. Cu toate ca, atat salariatul cat si angajatorul aveau posibilitatea de a notifica incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 31 alin.(3) – Codul Muncii.
Conform prevederilor art.31, alin.(3) din Codul Muncii, in timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv prin intermediul unei notificari scrise, fara necesitatea unui preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi impusa obligativitatea motivarii deciziei. Prin urmare, atat angajatorul, cat si salariatul, sunt scutiti de obligatia de a respecta un termen de preaviz in aceasta situatie.
Descarca aplicatia Revisal Plus si ai acces gratuit la tipizatul Notificare incetare in perioada de proba, dar si la modelul de Incetare a contractului individual de munca in perioada de proba, in format editabil.
Consecintele legale ale demisiei
a) incetarea contractului individual de munca la data expirarii perioadei de preaviz sau la data renuntarii la preaviz de catre angajator;
b) salariatul nu va putea beneficia de indemnizatie de somaj;
c) clauza de neconcurenta intra in vigoare conform prevederilor ce au fost stabilite in contractul individual de munca.
Demisie VS Incetarea prin Acordul Partilor
Pentru a elimina conceptul eronat folosit deseori in vorbire de "demisie cu acordul partilor" care nu exista in contextul legislativ referitor la relatiile de munca, vom detalia in cele ce urmeaza ce presupune incetarea contractului de munca prin acordul partilor si care sunt diferentele dintre cele doua modalitati de incetare a contractului individual de munca.
Incetarea cu Acordul Partilor:
Incheierea contractului de munca prin acordul partilor reprezinta cea mai simpla modalitate de incheiere a relatiei de munca angajator-salariat. Aceasta procedura presupune depunerea unei cereri de catre salariat si obtinerea aprobarii din partea angajatorului.
In acest context, nu exista un termen de preaviz fix, iar colaborarea inceteaza imediat sau la data convenita de comun acord, fara a fi considerata o perioada de preaviz, ci doar un interval de timp convenit reciproc.
Diferente
Incetarea Contractului Individual de munca prin acordul partilor | Incetarea Contractului Individual de munca prin demisie |
---|---|
1.Implica aprobarea din partea angajatorului | 1.Nu necesita aprobarea angajatorului |
2.Angajatorul impreuna cu salariatul negociaza data de incetare a raporturilor de munca | 2. Salariatul trebuie sa efectueze perioada de preaviz |
3.Contractul de munca inceteaza cu Articolul 55, Litera (b) - Codul Muncii | 3.Contractul de munca inceteaza cu unul dintre articolele: Art.81 alin.(1) / Art. 81 alin.(7) / Art. 81. alin.(8) - Codul Muncii |